czwartek, 4 lipca 2013

A na obiad tarta. Ale taka dietetyczna ;)

Przepis znalazłam zdaje się na feed-me-better ale nie byłam usatysfakcjonowana i go troszkę zmieniłam. Moja jest z łososiem, świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorkami i czerwoną cebulą. Pycha!




W mojej wersji pozbyłam się masła a śmietankę zastąpiłam beztłuszczowym jogurtem. Wydawało mi się to bardziej dietetyczne, albo tylko lubię sobie tak tłumaczyć ;)
Foremka, którą widać na zdjęciu ma 19cm x 19cm i kupiłam ją okazyjnie za 2,50zł w Tesco. Jestem z niej bardzo zadowolona! Porcja jaka Nam wychodzi powinna być z założenia jednoosobowa, jednak mi się nie mieści ;D zostają resztki na kolację.

Czego potrzebujesz?
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ja użyłam orkiszowej)
2 kopiaste łyżki otrębów owsianych lub pszennych
1 jajko
2 łyżki oleju roślinnego (ja użyłam ryżowego, gdyż tego używam w kuchni)
2 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypujemy mąkę z otrębami, solą i proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko, chwilkę mieszamy. Dolewamy olej i jogurt. Zagniatamy ciasto. Mieszkam na stancji, nie lubię brudzić blatów więc robię to łyżką w misce i ten sposób też się sprawdza ;)
Ponieważ ciasto po zagnieceniu będzie jeszcze dość lepkie i wilgotne należy uformować z niego kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30min do zamrażalnika. Łatwiej będzie je rozwałkować i uformować do foremki.
Ja lubię wszystko robić bardzo szybko więc w ekspresowej wersji wyjmujemy ciasto z miski, formujemy placek w rękach i wykładamy nim foremkę, ciasto musi nachodzić na brzegi formy. Jeśli obawiasz się, że ciasto przyklei się wyłóż foremkę papierem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem. Akurat moja jest o tyle dobra, że nie muszę się tego obawiać ;)
Spód tarty wymaga podpieczenia. Aby ciasto nie urosło i było miejsce na Nasz wspaniały farsz kładziemy na placku kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy fasolę/groch. Spód pieczemy 15min w 180 stopniach.

Farsz
15dkg świeżego szpinaku lub 3 kulki mrożonego
2 ząbki czosnku
pół czerwonej cebuli
kilka suszonych pomidorów
2 plasterki wędzonego na zimno łososia
1 jajko
30dkg chudego twarogu
3 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
zioła prowansalskie

Szpinak myjemy, odcinamy ogonki, kroimy listki na mniejsze kawałki i podsmażamy chwilkę na niewielkiej ilości oleju. Analogicznie jeśli dysponujemy mrożonym szpinakiem. Na koniec wciskamy oba ząbki czosnku i mieszamy. Jeśli nie macie praski czosnek dobrze jest zetrzeć na małych oczkach tarki. To równie dobry sposób. Szpinak studzimy.
W miseczce rozdrabniamy widelcem twaróg. Dodajemy do niego jajko i dokładnie mieszamy trzepaczką. Można również mikserem. Dodajemy jogurt, sól, pieprz, zioła i pokrojonego na mniejsze kawałeczki łososia. 
Ostudzony szpinak wykładamy na podpieczony spód tarty. Wcześniej oczywiście usuwamy z niego papier i fasolkę ;) Wylewamy na szpinak zawartość miski, układamy suszone pomidorki i pokrojoną w plasterki cebulkę. Zapiekamy ok. 20min w temperaturze 180 stopni aż wierzch się zarumieni.
Smacznego!

Tarta świetnie smakuje z ketchupem lub domowym sosem czosnkowym. Wystarczy do jogurtu naturalnego wcisnąć 3 ząbki czosnku, doprawić solą i oregano ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz