poniedziałek, 1 lipca 2013

Garść owsianych faktów.


Ponieważ zwyczajnie lubię wiedzieć. Lubię wiedzieć więcej i mieć sprawdzone informacje, zaparłam się i szukałam danych liczbowych na temat zawartości dobra w płatkach owsianych. To co znalazłam dodatkowo sprawiło, że mam lekki zawrót głowy. Po przeczytaniu kilku artykułów i kilku opinii na forach internetowych miałam małą zadyszkę. O ile artykuły zgodnie twierdziły, że owsianka jest żywieniowym kamieniem filozoficznym i istną śniadaniową ambrozją o tyle na forach pojawiały się informacje jakoby owsianka odwapniała kości i przyczyniała się do raka żołądka. Szczególnie ta z mlekiem. Czyli dokładnie taka jaką ja uwielbiam! Huh.

Wartości odżywcze w płatkach owsianych, podaję za stroną tabele-kalorii.pl
Opis jednej porcji produktu [24 g]:1 porcja - 24 g, 1 łyżka - 6 g
Wartość energetyczna w 1 porcji [24 g]:87,84 kcal
Białko w 1 porcji [24 g]:3,24 g
Węglowodany w 1 porcji [24 g]:13,08 g
Tłuszcz w 1 porcji [24 g]:1,68 g

Chciałam też koniecznie wiedzieć ile jest składników mineralnych w płatkach owsianych. Wyczytałam, że 100g surowych płatków zawiera:

  • 4mg sodu
  • 350mg potasu
  • 54mg wapnia
  • 129mg magnezu
  • 3,9mg żelaza
  • 5mg manganu
W surowych płatkach znajdziemy również witaminy z grupy B, jednak gotowanie ich je pozbawia. Więc w sumie może lepiej jeść surowe?
Z drugiej strony nurtuje mnie pytanie o kwas szczawiowy. Kwas ten obecny jest również w szczawiu i szpinaku, dlatego też do zupy szczawiowej dodać należy surowe jajko, a do dań ze szpinakiem najczęściej śmietany, by go zneutralizować, gdyż już w niewielkich ilościach działa niekorzystnie na Nasz organizm.
Wyczytałam też, że jeśli faktycznie płatków nie gotujemy to kilka godzin wcześniej powinniśmy zalać je wodą z dodatkiem soku z cytryny.
Cóż. Póki nie odnajdę jednego pewnego źródła będę żyła w niewiedzy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz