sobota, 26 października 2013

Koktajl z mango i mleka migdałowego

Mmm...pycha! 
Idealny kiedy masz ochotę na "coś słodkiego ale nie wiesz co", do pracy na drugie śniadanie, albo do sączenia przy ulubionym filmie. 
Na dwa sposoby, wegański i wegetariański. Nie musisz ograniczać się do mleka migdałowego, może być zwykłe. Ale migdałowe daje ten orientalny smaczek ;)




Czego potrzebujesz?

1/2 banana
1/2 gruszki
1/2 mango
1/2 szklanki mleka migdałowego
1/2 łyżeczki cynamonu


Miksujemy wszystko razem i sączymy ze smakiem wspominając lato ;)

Nie masz mleka migdałowego a bardzo chcesz spróbować? W sklepie jest strasznie drogie, lub w ogóle nie dostępne? Zrób swoje!


200g migdałów (nie prażonych, nie solonych)
500ml przegotowanej, wystudzonej wody


Migdały w miseczce zalej zimną wodą. Odstaw na około godzinę. Po tym czasie wodę odlej, migdały włóż do pojemnika do blendowania albo do malaxera czy innego robota kuchennego. Zalej 500ml przegotowanej wody. Zmiksuj, aż zacznie przypominać mleko, a kawałeczki migdałów będą nie widoczne. Przecedź całość przez bardzo gęste sitko lub przez gazę. I już! Jeśli uważasz, że wyszło zbyt gęste lub zbyt rzadkie zmień ilość wody przed miksowaniem ;)

W lodówce można trzymać 3-4 dni.


Nie polecam go do kawy. Niestety jest zbyt rzadkie. Ale nadaje się do budyniów, płatków, koktajli i do popijania zamiast sztucznych, sklepowych soków.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz