poniedziałek, 6 stycznia 2014

Najlepsze wegańskie curry


Kiedyś czytałam, że curry jest bardzo pracochłonne. Ale podjęłam wyzwanie! I wyszło obłędnie.

Czego niestety nie widać na zdjęciu, ale miałam bardzo mało czasu, Curry pojechało ze mną na sylwestra ;)




Czego potrzebujesz?

1 puszka ciecierzycy
1/2 puszki zielonego groszku
3 małe marchewki
2 cebule
1 mała puszka mleczka kokosowego
1/2 kostki tofu
2 ząbki czosnku
przyprawa curry
sól i pieprz

Cebulkę drobno kroimy. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. W garnku o grubym dnie na łyżce oleju dusimy cebulkę, aż się zeszkli. Wrzucamy marchewkę i dolewamy odrobinę wody by wszystko ładnie udusić. Kiedy marchewka zmięknie dodajemy przeciśnięty czosnek i 2 łyżeczki przyprawy curry. Dusimy jeszcze przez 1 minutę. Następnie do garnka wrzucamy odsączoną cieciorkę i dolewamy tyle wody żeby przykryła zawartość garnka. Gotujemy jeszcze 3-4 minutki. Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i groszek i doprawiamy do smaku. Ostatnie dodajemy tofu pokrojone w kosteczkę i delikatnie mieszamy by się nie rozpadło.
Podajemy z ryżem ;)
Chociaż z makaronem też nieźle smakuje.

1 komentarz:

  1. jak dla mnie wygląda obłędnie! uwielbiam curry :)

    OdpowiedzUsuń