niedziela, 29 grudnia 2013

Sylwestrowe szpinakowe rożki dla zapominalskich

Sylwester już po jutrze? Idziesz na imprezę do znajomych, a kompletnie nie masz pomysłu na przekąskę, a głupio tak iść z pustymi rękami?
Spokojnie, ja mam pomysł ;)




Czego potrzebujesz?

1 paczka gotowego ciasta francuskiego (u mnie ciasto light)
6 brykiecików mrożonego w liściach szpinaku
4 ząbki czosnku
2 łyżki sera typu feta
sól i pieprz


Rozmrażamy szpinak i kroimy brykieciki na 3 lub 4 plasterki. Polecam szpinak w liściach bez żadnych dodatków. Ten rozdrobniony jest okropny i niesmaczny ;)
Na patelni na odrobinie tłuszczu podsmażamy czosnek. Tylko chwilkę! Czosnek szybko się przypala. Do czosnku dorzucamy szpinak i podgrzewamy całość. Nie musi się długo dusić. Dodajemy do niego fetę a po wymieszaniu i spróbowaniu doprawiamy jeszcze do smaku sola i pieprzem. Właściwie powinien być delikatnie przesolony.
Ciasto francuskie dzielimy na kwadraciki, wielkości według uznania. Staramy się jak najlepiej wykorzystać ciasto ;)
Na każdy kwadracik nakładamy porcję szpinaku wielkości orzecha włoskiego i zaklejamy tak by powstał trójkącik. Brzegi naszego rożka dociskamy widelcem, zrobimy w ten sposób śliczny prosty wzorek.

Układamy rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem. Możemy też posypać je ziarnami sezamu. Będą jeszcze bardziej apetyczne ;)
Pieczemy je przez 20 min w 200*. 

A później już tylko cieszymy się jak szybko znikają na imprezie!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz