poniedziałek, 16 grudnia 2013

Zimowa wegetariańska dietetyczna zapiekanka na szybko

Nie ma czasu na poważniejsze obiady a do tego pogoda nie nastraja optymistycznie. Jednak warto zjeść przynajmniej raz dziennie coś ciepłego. No i kto powiedział, że zapiekanka musi być tłusta i nie zdrowa? Tu nie ma żółtego sera, a fe!



Czego potrzebujesz?
(właściwie to porcja na 3 osoby)

80g pełnoziarnistego makaronu 
pół brokuła
pół papryki
5 suszonych pomidorków w oleju
1/3 kostki chudego sera typu feta
50g chudego białego sera
100g jogurtu naturalnego 0%
3 jajka

Makaron gotujemy al dente. Brokuła gotujemy najlepiej na parze przez dosłownie kilka minut, tak by był jeszcze dość twardy. Papryczkę kroimy w kostkę, a suszone pomidorki na mniejsze kawałeczki. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy makaron, brokuła podzielonego na mniejsze różyczki, paprykę i pomidora. Rozdrabniamy w palcach fetę i wszystko razem mieszamy. Można na tym etapie doprawić całość by wszystko było bardziej wyraziste ;)
W misce ubijamy jajko, jogurt i ser biały na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Masą tą zalewamy zawartość naczynia żaroodpornego. Całość zapiekamy w 180* aż masa się zetknie i przyrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz