Czego potrzebujesz?
250g orzeszków ziemnych prażonych nie solonych
przyprawa do piernika
1 łyżka brązowego cukru
Wystarczy do malaksera, blendera lub tak jak u mnie SpeedCooka wrzucić orzeszki i zmiksować na gładką masę. W malakserze zajmie to trochę więcej czasu. Trzeba pamiętać, żeby nie przegrzać silnika i nie zniszczyć urządzenia. Należy robić krótkie przerwy i mieszać masę by się jednolicie zmiksowała.
W SpeedCooku to trwa 5 min. Robię przerwy żeby zdrapać masę ze ścianek urządzenia inaczej się nie zmiksuje ładnie ;)
Dopiero kiedy masa będzie miała płynną konsystencję dodajemy cukier i przyprawy wedle uznania, ja dałam 2 łyżeczki. Miksujemy masę jeszcze przez chwilkę.
Domowe masło orzechowe nie wymaga dodawania oleju czy innego tłuszczu. Orzeszki świetnie się miksują same. A poza tym, przecież z orzeszków ziemnych robi się olej, więc po co dodatkowy tłuszcz? ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz